In­ter­na­tio­na­le med­ar­bej­de­re skal læ­re dansk: lo­kal fol­ke­tings­po­li­ti­ker på be­søg

Behovet for udenlandsk arbejdskraft er stort. Og skal det være god arbejdskraft, skal de nye medarbejdere lære dansk. Men det er der alt for få, der gør. Derfor inviterede Sprogcenter Vejle byens lokale folketingspolitiker, Birgitte Vind (S) på besøg.

Det store behov for arbejdskraft gør, at der i disse måneder kommer mange nye borgere til Danmark. Hele 93% af jobtilvæksten det seneste år kommer fra udenlandsk arbejdskraft. Også i Trekantområdet bydes den ekstra arbejdskraft, man kan få ved, at folk kommer fra udlandet til Danmark, velkommen. Samtidig er udfordringerne til at få øje på, med sproget som den åbenlyse, første barriere.

Birgitte Vind (S), som er valgt ind i Folketinget for Vejle Sydkredsen, var inviteret på besøg på Sprogcenter Vejle, hvor alle nytilkomne udlændinge i Vejle Kommune kan tage imod tilbuddet om gratis Danskuddannelse. Hun var inviteret for at følge udviklingen med de udlændinge, der er kommet til landet, og for at finde ud af, hvordan hun i kraft af sin stemme på Christiansborg kan være med til at gøre indgangen til det danske arbejdsmarked nemmere og bedre for udenlandske medarbejdere.

”Jeg tager nu alle input fra mit besøg med tilbage til Christiansborg. Det er vigtigt, at vi hele tiden afstemmer reglerne efter den virkelighed der banker på,” siger Birgitte Vind.

Udenlandske medarbejdere skal lære dansk

Birgitte Vind fik i sin rundvisning mulighed for at møde nogle af kursisterne og få et glimt af, hvordan undervisning i dansk sprog, kultur og samfund tager sig ud. Vært for besøget var brancheorganisationen, De Danske Sprogcentre, som tæller mere end 50 sprogcentre landet over.

Birgitte Vind blev præsenteret for, hvordan det lokale sprogcenter opfylder de behov, udlændinge har for at lære dansk på et niveau, så de kan være dygtige medarbejdere på en dansk arbejdsplads. Desuden fik hun præsenteret nogle af de større, politiske benspænd på området.

Flere undersøgelser, bla. en stor undersøgelse fra Rockwool Fonden, viser, at danskuddannelse er en af de bedste, samfundsmæssige investeringer, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft og integration. Undersøgelserne peger på, at de udenlandske medarbejdere, der lærer dansk, får en højere løn og bliver længere i landet, hvilket gør, at virksomhederne får gavn af deres medarbejdere i længere tid.

Men som det er nu, er det kun 40% af de udenlandske arbejdstagere i Danmark, der tager imod tilbuddet om gratis Danskuddannelse.

”Det er vigtigt, at vi hele tiden ser på, om de regler vi sætter op, virker efter hensigten. Og her skal vi være nysgerrige på hvad der ligger bag tallet.” fortæller Birgitte Vind.

Et af de helt konkrete benspænd, som Lars Nordborg, formand for De Danske Sprogcentre, fremhæver, er 5-års-reglen, der begrænser tilbuddet om gratis danskundervisning til de første fem år, man er i Danmark.

”Hvis den nye arbejdskraft, skal være god arbejdskraft, skal de nye, internationale medarbejdere lære dansk,” siger Lars Nordborg. ”5-års-reglen er en af de mest begrænsende regler på området. Og den står i stor modsætning til livslang læring, der ellers lever som et stærkt princip i vores samfund.”

Det er ét af de emner, De Danske Sprogcentre håber, at Birgitte Vind tager med tilbage til Folketinget og de videre drøftelser om vilkårene for den eftertragtede, udenlandske arbejdskraft.

Politiker på besøg
Fra venstre: Lars Nordborg, Inger Andersen, Birgitte Vind og Sofus Teislev