"Det er vigtigere at få et sprog, man kan bruge ude i virkeligheden." - Udtale på tapetet igen igen!
Efter tyve år som gymnasielærer er Rikke Winther blevet underviser i dansk som andetsprog på Sprogcenter Vejle. Og særligt ét kræver et helt andet fokus: udtaleundervisning.
Vi tog imod en håndfuld nye kolleger efter sommerferien, som hver især har arbejdet med enten undervisning eller det danske sprog før - men som nu kombinerer det i arbejdet med at undervise i dansk som andetsprog.
Det gav anledning til et udtalekursus - i at undervise i udtale, for at være helt præcis.
Vores kollega fra Fredericia, vejleder og erfaren underviser, Birgitte Pépin, kom omkring både tilløbsvokaler, likvider, konsonantophobninger og konkrete tips og tricks til udtaleundervisning.
Og så gennemgik hun nogle af de specifikke udfordringer, de enkelte sproggrupper står overfor i mødet med dansk.
I opvæksten tunes ens ører ind på modersmålet eller de to sprog, man vokser op med. Med tiden mister man evnen til at skelne mellem de mange forskellige, mulige sproglyde, der findes i verdens sprog. Derfor oplever forskellige sproggrupper forskellige udtaleudfordringer i mødet med dansk.
På koreansk og japansk er eksempelvis de lyde, vi på dansk kender fra r og l, den samme, ene lyd. Derfor er lige præcis de lyde utrolig svære at lære at høre og udtale, når man taler koreansk eller japansk.
På spansk har man fem vokallyde, på arabisk tre - på dansk kan vi ikke rigtig blive enige om, om vi har 24 eller 42. Men uanset giver det en helt åbenlys udfordring for både ører og tunger hos mange af vores kursister.
En af dem, der fik glæde af udtalekurset er Rikke Winther. Efter tyve år som gymnasielærer i dansk og engelsk begyndte Rikke i august på Sprogcenter Vejle - stadig som underviser i dansk, men med et helt andet fokus, som hun selv siger.
"Jeg er lidt overrasket over, hvor meget udtale egentlig fylder," fortæller Rikke Winther.
"Det har været særligt udfordrende at lære, at jeg ikke skal udtale ordene, som vi skriver dem - men i stedet som jeg rent faktisk siger dem. På gymnasiet er man optaget af korrekthed. Det er vigtigt, at kunne stave ordene korrekt i en dansk stil. Her er det ikke så vigtigt om man lige kan stave 'vel' korrekt. Det er mere vigtigt, at man får et sprog, man kan bruge ude i virkeligheden," fortæller Rikke.
Sprogcenter Vejles udtaledogme
Uanset om du spørger vores kursister, undervisere eller 'den skrappe folkedomstol', så får du samme svar: udtale er utrolig vigtig!
Derfor har vi på Sprogcenter Vejle et udtaledogme, som med jævne mellemrum præsenteres for såvel nye som garvede undervisere. Fordi vi vil understrege vigtigheden af at fokusere på udtalen i undervisningen. Det gør vi bl.a. ved at sørge for, at der i undervisningen både er særskilte forløb med udtaletræning, såvel som 'timeouts' til spontant at sætte fokus på de udtaleudfordringer, der opstår undervejs. Vi træner udtale allerede fra dag ét - og insisterer på at blive ved til den sidste dag på danskuddannelsen.