Den danske snak gik trægt
- derfor udviklede Kirsten og Daniel nye samtalespil
"Vi oplevede, at det var svært at få kursisterne til at sige noget på dansk. Og samtidig oplevede vi, at der skete noget godt, når vi brugte datidsbrætspillene fra Fokus-bøgerne."
Sådan fortæller Kirsten Østerskov Jensen, som sammen med Daniel Fuglsang-Damgaard har udviklet tre samtalespil, som bliver hevet frem hver uge i deres undervisning på Danskuddannelse 2.
"Kursisterne synes, det er sjovt! De bliver udfordret, og de får talt en masse," fortæller Daniel.
"Det giver et godt sammenhold i klassen, og så er det virkelig god træning af den kommunikative kompetence," fortsætter Kirsten. "Når de lærer mere om hinanden, bliver de oprigtigt interesserede i hinandens liv - og dér opstår den autentiske kommunikation."
Man spiller med en terning og rykker rundt på den laminerede spilleplade med hver sin brik. Hvert felt indeholder et spørgsmål indenfor spillets emne - og der er både ja/nej-spørgsmål og spørgsmål med hv-ord. Så på spillepladen med emnet Arbejde kan man lande på "Hvad sprog taler du med dine kolleger?" eller "Arbejder du i weekenden?". Der er også felter, der beder kursisten om at fortælle frit - fx "Fortæl om dit arbejde i dit hjemland." Klassiske spil-elementer som "Vent en omgang" og "Du får et ekstra slag" er selvfølgelig også med.
Spillene giver en god mulighed for at sætte samtaler i gang, som ligger tæt på kursisternes hverdag og aktiverer det ordforråd, de får opbygget i undervisningen. Og både Kirsten og Daniel oplever, at det har rykket noget i kursisternes mundtlighed.
"Jeg bruger også spillene i Studiecentret, hvor der er kursister på flere forskellige niveauer, og det fungerer virkelig godt," fortæller Daniel. "De kan svare på hver deres niveau. Selv en kursist på det sidste modul på Danskuddannelse 3 får noget ud af spillet, for han svarer bare mere dybdegående på spørgsmålene."
Indtil videre har Kirsten og Daniel lavet spil indenfor tre af de emner, der er opgivet til modultest på Danskuddannelse 2, modul 3. "Man kan sagtens spille det samme spil flere gange. Både fordi man ikke lander på det samme felt hver gang, og fordi det hjælper med at få automatiseret noget hverdagssprog. Men vi skal helt sikkert have lavet nogle flere, så det dækker flere emner," fortæller Kirsten.