Direkte til indholdet

Morfædre og mormødre støtter unge i uddannelse og job

En morfar-mentorordning - Projekt Morfar - hjælper unge i Vejle i gang med og fastholder dem i uddannelse og arbejde. Og det kan klart anbefales at deltage i projektet, siger Dilan Yosef fra Syrien, der selv er meget glad for ordningen.

Ligesom mange andre unge, har hun gennem projektet mødt en 'mormor', der er god at snakke med. Efterlønnere og pensionister m/k med lang arbejdserfaring og med tid og lyst til at hjælpe, står klar til at mødes med de unge.

Dilan fortæller: ”Jeg hedder Dilan Yosef, og jeg kommer fra Syrien. Jeg er med i Projekt Morfar, fordi jeg gerne vil have kontakt med andre danskere og tale mere dansk i min fritid. I sidste uge kom Sussanne - min "Mormor" - hjem til mig, og det var så hyggeligt. Vi drak en kop kaffe og snakkede dansk sammen hele tiden. Det var super! Hun snakkede også med min datter, Ella og legede nogle lege sammen med hende”.

Connie, der er projektleder på og initiativtager til Projekt Morfar i Vejle Kommune, fik ideen til projekt Morfar, fordi hun fik øje på, at flere og flere unge havde det svært i de høje uddannelseskrav og mange studievalg. Hun opdagede, at hun, som pædagogisk menneske, ikke altid talte ind i deres verden, og derfor etablerede hun kontakt til pensionerede fagfolk. Projektet fik medvind, og i dag hjælper Connie alle unge mennesker, der ønsker det, med at finde en mormor/morfar, som kan hjælpe og støtte de unge i livets svære valg og på vejen til uddannelse.

Og der er noget, der tyder på, at det er en succes. Dilan lægger heller ikke skjul på sin begejstring for projektet og for at have fået en ”Mormor”: ”I næste uge skal Susanne – min ”Mormor” og jeg på café sammen og snakke rigtig meget dansk sammen igen! Jeg er glad for Projekt Morfar, for det giver mig mulighed for at snakke meget dansk og snakke om dansk kultur”, siger en glad Dilan. ”Hvis du ingen har i Danmark og har brug for at få hjælp i din hverdag, så kan jeg kun anbefale dig at deltage i Projekt Morfar”, tilføjer hun.

Er du interessseret i at læse flere nyheder som denne, så kan du abonnere på vores nyhedsbrev

De Danske Sprogcentres logoDe Kommunale Sprogcentres logo